Miesten tasa-arvo ry:n tasa-arvopalkinnot 2016 29.1.2017

 

 

Miesten tasa-arvo ry:n hallitus on päättänyt, että yhdistys palkitsee sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisessä erityisesti ansioituneen toimijan tai ansioituneet tahot vuosittain jaettavalla tasa-arvopalkinnolla. Vuoden 2016 tasa-arvopalkinnot Miesten tasa-arvo ry antaa miehiin kohdistuvaa parisuhdeväkivaltaa tutkineelle ja esiin nostaneelle Kati Federleylle sekä pitkän linjan linjan tasa-arvotutkijalle ja -kirjoittajalle Henry Laasaselle. Virallinen palkintoseremonia järjestetään tasa-arvon päivänä 19.3.2017 Helsingissä (tarkemmat tiedot tapahtumasta julkistetaan myöhemmin). Molemmat palkitut tulevat pitämään palkintotilaisuudessa esityksen. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

 

Miesten tasa-arvo ry onnittelee palkittuja!

 

 

Palkintojen perustelut

 

 

Kati Federley on tehnyt arvokasta pioneerity√∂t√§ nostamalla esiin miehiin parisuhteissa kohdistuvaa v√§kivaltaa. H√§nen ansiokas hoitotieteen alan pro gradu – tutkielmansa: ”Miesten kokemuksia naisten tekem√§st√§ parisuhdev√§kivallasta” (1) ja sen saama mediahuomio (2,3) nosti selke√§ll√§ ja selv√§sanaisella tavalla esille vuoden 2016 aikana naisten miehiin kohdistaman v√§kivallan kirjoa t√§m√§n p√§iv√§n Suomessa. Tasa-arvon ja ihmisoikeuksien toteutumisen n√§k√∂kulmasta on ensisijaisen t√§rke√§√§, ett√§ erilaiset tiedon tuottamisen katvealueeseen j√§√§neet aihealueet tulevat valaistuksi ja t√§t√§ kautta uudenlaisen huomioinnin kohteeksi. Federleyn aihealueen esillenostojen voidaan n√§hd√§ my√∂s suoraan palvelevan yksitt√§isi√§ ihmisi√§, joiden kokemuksien julkitulolle on nyt aiempaa parempi yhteiskunnallinen hyv√§ksynt√§.

 

 

Henry Laasanen on pitk√§√§n ollut n√§kyvin yksitt√§inen toimija Suomessa miesn√§k√∂kulmaisen tasa-arvoj√§sennyksen tuottajana. H√§nen jo 15 vuoden ajan tuottamansa yleistajuiset tekstit ovat tarjonneet monille mahdollisuuden kiinnostua tasa-arvokysymyksist√§ tavalla, joka on kyseenalaistanut vakiintuneen n√§kemyksen tasa-arvosta vain naisasiana. Tuomalla esiin potentiaalisia miesten tasa-arvo-ongelmia (4) on Laasanen haastanut my√∂s suomalaista tasa-arvopolitiikkaa. Suomalaisen miesasialiikkeen kehittymiselle Laasasen merkityst√§ on vaikea yliarvioida. Vuoden 2016 aikana Laasasen n√§kyvimm√§t ulostulot ovat tapahtuneet h√§nen artikkeleihinsa kokoelmateoksessa ‚ÄĚEp√§neutraali sukupuolikirja‚ÄĚ (5) liittyen. Osin tasa-arvoteemaan kytkeytyen, mutta my√∂s omana aihealueenaan, Henry Laasanen on esitt√§nyt sosiologista valta-analyysi√§ niin sanotuista ‚ÄĚheteroseksuaalisista pariutumismarkkinoista‚ÄĚ kirjassaan ‚ÄĚNaisten seksuaalinen valta‚ÄĚ (6). Kirjassa esitelt√§vill√§ ajatuksilla on ollut merkitt√§v√§ vaikutus Suomessa aihealueesta k√§yt√§v√§√§n keskusteluun.

 

 

Miesten tasa-arvo ry

 

 

Miesten tasa-arvo ry on poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, jonka tarkoituksena on edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa miesten tasa-arvo-ongelmiin keskittyen. Tämä tarkoittaa miehiin kohdistuvan sukupuolisyrjinnän poistamista ja sitä, että miesten ongelmiin kiinnitetään yhtä suurta huomiota, kuin naisten ongelmiin. Tasa-arvolla tarkoitamme sitä, että ihmisillä on, sukupuolesta riippumatta, oltava yhtäläiset oikeudet, velvollisuudet ja mahdollisuudet kaikilla elämänalueilla.

 

 

________________________

 

 

Lähteet:

 

 

1 https://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/98740/GRADU-1458733112.pdf

 

2 http://www2.uta.fi/ajankohtaista/uutinen/naisten-parisuhdevakivalta-ahdistaa-miehia

 

3 http://www.aviisi.fi/2016/06/gradu-graduni-muuttaa-edes-yhden-miehen-elamaa-tyo-kannatti/

 

4 http://publishing.yudu.com/Freedom/Aclt8/Laasasenlista/resources/index.htm?referrerUrl=http%3A%2F%2Fihmissuhteet.blogspot.fi%2F2008%2F05%2Flaasasen-lista.html

 

5 http://www.suomenperusta.fi/wp-content/uploads/2016/10/Ep%C3%A4neutraali-sukupuolikirja-pdf.pdf

 

6 https://fi.wikipedia.org/wiki/Naisten_seksuaalinen_valta

 Jätä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan. Sana on vapaa kolmen säännön puitteissa:

1) Kommentit eivät saa olla Suomen lain tai hyvän tavan vastaisia.

2) Henkilökohtaisuuksiin ei mennä

3) Pysy aiheessa. Jos blogitekstin aiheena on vaikkapa Miesten tasa-arvo ry:n lausunto halllituksen ehdotuksesta uudesta tasa-arvolaista , niin kommenttien tulisi koskea joko lausuntoa tai tasa-arvolakia yleisesti.

Pakolliset kentät on merkitty.